Skip to content

EthSI, Assegurances Ètiques i Solidàries

Inici arrow L'assegurança arrow Per què?
Per què unes assegurances ètiques i solidàries? PDF Imprimir Correu

El valor de la mutualitat

Orientar el mercat assegurador cap a la pràctica ètica i solidària significa recuperar els principis del moviment assegurador, especialment el de mutualitat. La consciència mutualista es basa en els vincles de solidaritat entre les persones, i el sentit original de les assegurances és, precisament, establir aquests vincles entre els membres d’una comunitat.

Aquestes relacions creades entre qui tenia la sort de no patir un dany (accident, malaltia, destrucció de béns etc.) i qui, per contra, havia de viure’n l’experiència, permetien a tots els membres de la comunitat beneficiar-se de les cobertures de l’assegurança, amb independència del risc potencial que poden tenir.

Qualsevol persona pot necessitar en algun moment una assegurança, i segons aquest criteri mutualista, no poden haver-hi discriminacions entre  aquells/es que demanen aquests serveis, ja sigui per edat, discapacitat o altres qüestions de caràcter social.

Les assegurances en la comunitat

Les assegurances s’han d’entendre com un servei avantatjós per a la comunitat i un benefici per al territori. Una comunitat que no abandona els seus membres a la seva sort, i que es belluga per disposar d’instruments solidaris i de subsidiarietat per afrontar les adversitats.

Per una comunitat, és preferible poder tenir a l’abast la solució dels problemes, per tal de prevenir-los i resoldre’ls ràpidament, sense crear fractures entre qui té i qui no té recursos econòmics per sortir-se’n. Aquest és un dels mecanismes que permeten prevenir la desigualtat social.

Equitat

Si partim dels plantejaments mutualistes i comunitaris de l’assegurança, el contracte assegurador ha de ser un contracte entre iguals. D’aquesta manera, l’entitat asseguradora i la persona física o jurídica assegurada, tenen la mateixa dignitat, i no poden establir-se entre elles desequilibris de poder, tant sigui per les condicions en les quals s’ofereix el producte, com per la burocratització que dificulta la comprensió de les parts etc.

Així doncs, la funció de les companyies i dels gestors és informar a les persones i organitzacions per tal que siguin conscients dels seus drets. D’aquesta manera, es vol alimentar així un cercle virtuós que afavoreixi el respecte recíproc dels deures de totes les parts.

Transparència

Per tal que es pugui dur a terme aquest procés, la transparència és cabdal, i s’ha de veure reflectida en els contractes, de manera que aportin informació puntual, clara i comprensible sobre les prestacions del servei. A més, cal també tenir garanties de la gestió financera i de la política inversora de la companyia, com les que s’avaluen per tal de registrar-se a l’observatori. Tots aquests aspectes han de permetre fer una valoració de la companyia, el gestor i el producte, més enllà de la utilitat del servei concret.

 
© EthSI, Ethical and solidarity-based insurance és una marca europea registrada propietat de FETS.
Joomla! és un programari lliure sota llicència GNU/GPL. Web desenvolupat per Clic Traç