Entrevista a Pablo Mongelos, gerent de Seguros Lagun Aro

communityofinsurance.es

“Els valors cooperatius constitueixen la base de l’èxit de Lagun Aro“,
diu Pablo Mongelos

Hi pot haver poca gent al món que tingui interès en el moviment cooperatiu i no hagi escoltat de la petita població de Mondragón, situat vint quilòmetres o alguna cosa així a sud de el golf Biscaia, a Euskadi (País Basc), la regió a nord d’Espanya. Mondragón, amb una població de poc més de 20.000 persones, ha desenvolupat fama mundial com a centre d’una extraordinària història d’èxit cooperatiu. Mondragón Corporació Cooperativa (MCC) enllaça una gamma d’empreses cooperatives individuals que subministren béns i serveis en una poderosa federació cooperativa. Hi ha altres pocs llocs al món on el model de negocis cooperatiu està tan profundament integrat tant als negocis com a la vida de la comunitat. Per tant, no és de sorprendre en l’absolut que Mondragón també compti amb la seva pròpia operació d’assegurances cooperativa, Assegurances Lagun Aro.

La història de Mondragón va començar el 1956 i Lagun Aro va obrir les seves portes com a asseguradora general un quart de segle després, el 1982. Per aquell temps, l’actual gerent general de Lagun Aro, Pablo Mongelos, encara estava a l’escola. Pau es va graduar amb una llicenciatura en ciències de negocis de la Universitat de Sant Sebastià el 1988, any en què Lagun Aro va afegir un braç d’assegurances de vida a les seves operacions. Després, posar aviat el que havia après a la universitat a el servei de el moviment cooperatiu, començant a treballar inicialment en el departament d’exportacions de la cooperativa manufacturera d’estris domèstics Fagor Electrodomèstics.

Va ser un moviment en la seva carrera que difícilment va causar sorpresa. Pau havia crescut en un ambient familiar que estava completament submergit en la cooperació. El seu pare, Javier Mongelos, va ser una figura clau en els primers anys de Mondragón; quan ell va morir el 2016 als obituaris li van retre tribut com un dels líders més significatius de la federació. Javier va ser influent durant els anys 1980 i el 1990 a ajudar a establir la direcció estratègica de l’MCC i fungió com a president de el Consell General de Mondragón per tres anys de 1992 a 1995. La mare de Pablo, María Luisa, també va ser molt activa a Mondragón , si escau treballant en Almen, l’ala educativa de la cooperativa que opera – entre altres coses – l’escola en la que el mateix Pau va rebre la seva educació secundària. “La veritat és que la meva vida sempre ha estat enfilada en aquest món cooperatiu”, diu. “La cooperació es converteix en alguna cosa semblant a la família d’un”, afegeix. “És el meu ecosistema”.

Pau Mongelos va deixar empremta en Fagor Electrodomèstics, sent promocionat a el càrrec de director d’exportacions i després a el de gerent general de la cooperativa. Després en 2006 va fer un moviment transversal a Lagun Aro, submergint-se en el costat de les assegurances de les operacions de Mondragón.

Lagun Aro (el nom és basc, i significa que l’asseguradora actua com amic amb els seus clients) està estructurada com una part de propietat total de l’banc cooperatiu de Mondragón Laboral Kutxa. El present acord es va concloure en 2011; el període anterior a aquest temps va ser difícil, quan la resposta reguladora espanyola a la caiguda financer global en certa etapa va amenaçar Lagun Aro amb la desmutualització. Però el vincle directe amb Laboral Kutxa ha produït considerables beneficis comercials a l’asseguradora. Ara els seus productes es comercialitzen directament als 1,2 milions de clients de banc, i Lagun Aro empra la xarxa de 335 sucursals de Laboral que s’estenen des d’Euskadi fins a Catalunya i altres àrees a nord i centre d’Espanya. La relació de bancassegurances amb Laboral aporta el 80% de l’negoci de Lagun Aro, i el 20% restant arriba a través de corredors i agents. També es produeixen beneficis per al banc receptor: Laboral és l’únic banc de l’estat espanyol que pot oferir als seus clients accés directe a personal especialitzat amb perícia en assegurances.

Pau Mongelos diu que la integració comercial de Lagun Aro, la qual va ser implementada el 2013, ha funcionat molt bé. “El fet és que ha estat un gran èxit i no hem tingut cap problema real a l’tenir dos canals de distribució”, diu. També hi ha espai per créixer: Lagun Aro actualment compta amb aproximadament 360.000 assegurats, així que queda espai considerable per comercialitzar assegurances als altres clients d’Laboral.

Els anys recents han contemplat un creixement ben rebut tant en l’ingrés per primeres, com en la rendibilitat de Lagun Aro, on les primes netes es van elevar 3,6% el 2016 116 milions d’EUR (140 milions de dòlars). L’assegurança d’automòbils representa més de la meitat d’aquest negoci (65 milions d’EUR), i les assegurances de danys a la propietat també són un element significatiu. Les assegurances de vida aporten 49 milions d’EUR addicionals, o aproximadament 30% de l’total de l’negoci.

No obstant això, Pau és categòric a el dir que això no és motiu d’adormir en els seus llorers, i està treballant per assegurar-se que la seva organització estigui preparada per a canvis profunds. “Ens trobem a la part més intensa d’un temps de grans canvis, quan les noves tecnologies i les noves formes de comportament dels consumidors portaran innovacions importants en tots els sectors de l’economia,” sosté. Les assegurances, afegeix, seran un dels sectors que es transformaran més profundament.

“Ara és el moment en que hem de ser més àgils”, diu Parla de el deure d’assegurar-se que Lagun Aro sigui capaç de satisfer les canviants necessitats dels seus clients – i certament de preveure-sempre que sigui possible. Una tasca consisteix a oferir-los noves maneres de comunicar-se amb l’asseguradora. L’enllaç de Lagun Aro amb la plataforma en línia de Laboral Kutxa ha funcionat bé, i una altra innovació recent (novament en conjunt amb Laboral Kutxa) ha estat el desenvolupament d’una aplicació per a telèfon mòbil per a ús dels assegurats. L’asseguradora també està desenvolupant una aplicació innovadora que l’enllaça directament amb tallers de reparació d’actuacions, la qual cosa li permet gestionar les seqüeles dels accidents automotrius més efectivament per als socis.

Pablo Mongelos és molt conscient dels canvis tecnològics transformadors que es dirigeixen cap a nosaltres ràpidament, parlant, per exemple, de les implicacions per a les asseguradores dels vehicles autònoms i de l’Internet de les Coses. Tot vol dir, diu, que les maneres organitzacionals de treballar han d’estar obertes a l’canvi. “Jo crec que és vital inculcar una cultura de canvi. Ara més que mai, ens hem de preparar per a un canvi continu “, afirma.

Però també creu que Lagun Aro, i altres asseguradores dins de la família de la ICMIF, tenen un as sota la màniga: els valors a centre de el sistema de creences cooperatiu. “Aquests valors han estat molt importants en la meva vida”, diu. “És important que enmig de tot el vòrtex de canvi a què ens enfrontem no perdem de vista els nostres valors socials. Aquests són el que ens donen l’oportunitat de posar el nostre granet de sorra per construir un món millor “.

Pau Mongelos va ser el quart de cinc fills, i ell mateix ha seguit l’exemple dels seus pares en aquest respecte, amb cinc fills també. La seva filla gran, la Laura, ara té 26 i el seu fill més jove, Ander, té 18, però la seva família encara juga un paper molt important en la seva vida. Clarament els han criat per compartir l’amor del seu pare per les muntanyes. Sempre que li és possible, diu, troba temps per dirigir-se a les muntanyes a l’àrea d’Euskadi, on viu, i una quinzena de l’estiu també la dedica a caminar a les muntanyes en companyia d’altres membres de la seva família. “M’agrada anar a l’estranger per quinze dies amb els meus fills i filles, generalment sense seguir cap acord planejat prèviament, sinó inventant les coses sobre la marxa. L’única cosa que vam decidir per avançat és a on anirem. Hem estat, per exemple, a Noruega, Escòcia, Anglaterra, Croàcia, Irlanda i el Marroc “, explica.

L’interès de Pau més enllà d’Euskadi i Espanya no es limita a les seves vacances. Per molt temps, la seva cooperativa ha exercit un paper actiu tant en la ICMIF com en l’òrgan europeu de la ICMIF, la Amice, i Pau no parla només de cooperació, sinó d’intercooperació; en altres paraules, cooperació entre cooperatives. “Jo crec que les entitats mutuals i cooperatives tenen un punt positiu de diferència sobre la resta dels negocis al món. Crec que és important afirmar aquests, no oblidant col·laborar entre nosaltres. La intercooperació és un component important de l’èxit “, diu.

Comparteix aquesta noticia a les teves xarxes socials