L’assegurança ètica i solidària davant la crisi de la Covid-19

El món assegurador, com a component fonamental del sistema financer, està adaptant-se a la situació actual d’emergència sanitària però també està intentant posar la mirada més enllà, un cop aquesta situació millori i encara es faci més evident la necessitat de canvis estructurals que avancin cap a un nou model socioeconòmic.

Unsplash – Oliver Pacas

Per aquest motiu, des del segell europeu EthSI d’assegurances ètiques es vol reforçar els valors sota els quals les assegurances ètiques treballen i que, en aquest present i futur immediat, seran més necessaris que mai.El segell posa en valor la gestió ètica de l’organització pel que fa a les inversions i la responsabilitat social, així com el foment de la sostenibilitat social i ambiental i la transparència, tot reforçant els principis originaris del fet assegurador i sobre el qual les assegurances ètiques treballen per adaptar-lo a la realitat diària. Així és com els conceptes de mutualitat, transparència i equitates veuen reflectits en la pròpia entitat i en l’oferta asseguradora.

La consciència mutualista es basa en els vincles de solidaritat entre les persones d’una mateixa comunitat i on qualsevol persona pot necessitar en algun moment una assegurança i, segons aquest criteri mutualista, no pot haver-hi discriminacions entre les persones que demanen aquests serveis, ja sigui per edat, discapacitat o altres qüestions de caràcter social.

Des de les assegurances ètiques es treballa per fer de l’assegurança un servei beneficiós per a la comunitat i per al territori. Parlem així d’una comunitat que no abandona els seus membres a la seva sort i que es mou per disposar d’instruments solidaris i de subsidiarietat per afrontar les adversitats que puguin viure els seus membres en situacions com les que ens trobem actualment.

Per aquest motiu, des del segell EthSI recordem que no només en situacions com les actuals d’emergència el sector assegurador ha de fer un retorn social a través de mesures puntuals i excepcionals, sinó que cal apostar per una assegurança ètica i solidària que en la seva pràctica diària treballi la seva responsabilitat amb la comunitat i el territori, la seva responsabilitat econòmica, laboral, ambiental i la transparència.Que fomenti unes estructures de govern on l’economia social i solidària en el seu conjunt i el mutualisme i el cooperativisme en concret, n’esdevinguin pràctiques fonamentals. Finalment, volem posar en valor la importància d’unes assegurances ètiques que van incorporant els principis de les finances ètiques dins les seves polítiques d’inversions i que, donat el gran volum d’inversions que gestionen, tenen un important impacte en la societat.

Reivindiquem doncs, les assegurances ètiques i solidàries com a eines de present i futur.

 

Informació sobre les assegurances ètiques i solidàries a l’Estat Espanyol: enllaç

 

Comparteix aquesta noticia a les teves xarxes socials